Sekcja GFT w mediach zawiera artykuły i reportaże dotyczące GFT opublikowane w mediach cyfrowych lub na blogach. Dowiedz się więcej o GFT.

Wyniki:

1. JUGtoberfest Łódź, czyli o programowaniu przy piwie

W najbliższy czwartek, 6 października, o godzinie 18.00 w bistro Tektura w Łodzi odbędzie się wydarzenie, które połączy słynną na całym świecie ideę święta Oktoberfest z wymianą wiedzy i networkingiem w branży IT. Organizatorzy, grupa JUG Łódź oraz firma GFT Polska, zapraszają na prelekcje poświęcone jednym z najpopularniejszych języków programowania – Java i Javascript. Prowadzone przez cenionych specjalistów z kraju i zagranicy spotkania o nazwie JUGtoberfest, umożliwiają uczestnikom pozyskanie wiedzy z zakresu programowania oraz nawiązywanie cennych kontaktów.

2. 30 tys. zł za najlepsze rozwiązanie programistyczne – wyniki konkursu Digital Banking

Piotr Adamus, warszawski programista, zdobył pierwsze miejsce i nagrodę w wysokości 30 tys. złotych w konkursie Digital Banking, organizowanym przez firmę GFT Polska. Jury uznało, że zaproponował on najlepsze rozwiązanie wdrożenia silnika obsługującego transakcje giełdowe. Drugie miejsce zajął Jacek Staniak, a trzecie Grzegorz Wilkowicz. Wszyscy trzej finaliści zostali zaproszeni do wzięcia udziału w festiwalu technologii i innowacji CODE_n new.New Festival w Karlsruhe, niedaleko Stuttgartu.

3. Co zrobić, żeby przetrwać? Wyzwania placówek bankowych

Postępująca digitalizacja to jedna z przyczyn, dla których stopniowo zmniejsza się liczba placówek bankowych. Czy jednak sektor bankowy faktycznie jest gotowy na odesłanie ich do lamusa? Prowadzone badania dowodzą, że raczej nie. Z tegorocznego raportu GFT Digital Banking Expert Survey wynika, że taki krok planuje jedynie 5 proc. ankietowanych banków. A zatem, placówkom nie grozi zapomnienie, ale bez wątpienia muszą się one przygotować na zmiany w ich roli i funkcjonalności.

4. Połowa polskich studentów, którzy zastanawiają się nad zmianą ścieżki kariery, chce poszerzyć kwalifikacje o umiejętności IT.

Prawie 70 proc. programistów kształci się samodzielnie, a ok. 15 proc. w ogóle nie posiada wykształcenia kierunkowego. Na całym świecie rośnie popularność kursów i warsztatów pozwalających rozwinąć umiejętności kodowania, skierowanych także do osób, które z IT nie miały do tej pory wiele wspólnego. Aż połowa polskich studentów, którzy deklarują chęć zmiany ścieżki kariery, chciałaby poszerzyć swoje kwalifikacje o umiejętności programistyczne. Komentują Magdalena Kuś i Alicja Pietrzak z GFT Polska.

5. Pufy i hamaki zdobywają biura

- Jednym z najważniejszych elementów naszego nowo otwartego warszawskiego biura jest kantyna. Swoim designem przypomina sieciowe kawiarnie, które możemy znaleźć w centrach dużych miast. Taki efekt udało się uzyskać dzięki oryginalnym meblom i dodatkom, np. lampom i plakatom. Również w pozostałych pomieszczeniach wykorzystaliśmy rozwiązania niekojarzące się z typową przestrzenią biurową, należą do nich m.in. płótna łódzkiej projektantki Aleksandry Richert, które zawisły na ścianach - mówi Dorota Sadowska, communications & marketing manager, GFT Polska.

6. DevOps – długofalowa rewolucja w branży IT

Optymalizacja zaawansowanych procesów oraz jak najszybsze dostarczenie gotowego i jakościowo dobrego produktu to jedne z głównych celów działań większości firm z branży IT. Dzięki wprowadzeniu filozofii zarządzania DevOps jeszcze nigdy w tym sektorze nie było to tak łatwe do osiągnięcia. O nowoczesnej metodyce prowadzenia projektów opowiadają Michał Urbaniak, Chief of Application Management Services i Magdalena Kuś, HR Manager w GFT Polska.

7. Rusza programistyczna rywalizacja w II edycji konkursu Digital Banking

22 czerwca rozpoczął się proces przyjmowania zgłoszeń do kolejnej edycji konkursu Digital Banking, skierowanego do programistów i organizowanego przez firmę GFT Polska. Uczestnicy będą mieli okazję podjąć wyzwanie i sprawdzić jak poradzą sobie z mechanizmami wykorzystywanymi przy tworzeniu oprogramowania dla Wall Street czy londyńskiego City. Nagroda główna w konkursie to 30 tys. złotych. Ponadto finaliści wyjadą na wrześniowy finał konkursu w Centrum Sztuki i Mediów w Karlsruhe, niedaleko Stuttgartu.

8. Termin wprowadzenia dyrektywy MiFID przesunięty - komentarz Pawła Baszuro, analityka biznesowego GFT Polska

– Celem nowych regulacji rynku finansowego jest podniesienie transparentności tak, żeby klient czuł się bezpiecznie – tłumaczy w rozmowie z agencją informacyjną Newseria Inwestor Paweł Baszuro, analityk biznesowy w firmie GFT Polska. – Po ich wprowadzeniu klient będzie miał dostęp do takich informacji, jak elementy wpływające na cenę instrumentu, a także do wyceny. Dowie się, ile kosztuje instrument w jednym banku, ile w innym, a jak dużo u brokera. Będzie także dokładnie wiedział, jakiej transakcji dokonuje.

9. Polskie instytucje finansowe przygotowują się na wdrożenie regulacji dyrektywy MiFID. Raport GFT.

Od czasu kryzysu gospodarczego z 2008 r. obserwujemy bardzo silny trend regulacyjny rynku finansowego. Tempo zmian jest szybkie, a sektor bankowy znajduje się na etapie dostosowywania do ciągłych zmian legislacyjnych. Jak wynika z raportu GFT, aż 95% globalnych instytucji finansowych przyznaje, że funkcjonuje w tzw. rzeczywistości new normal. Oznacza to, że zmiany regulacyjne stały się dla nich stałym elementem otoczenia biznesowego.

10. Sektor finansowy inwestuje w big data, chmurę i rozwiązania mobilne

Według najnowszych danych IDC, globalne instytucje finansowe wydały w 2015 r. 114 miliardów dolarów na big data, chmurę i rozwiązania mobilne. Oznacza to, że tylko na te trzy technologie zostało przeznaczone aż 25 proc. rocznego budżetu IT organizacji reprezentujących sektor finansowy. Jak pokazują dane, branża ta jest obecnie jednym z najważniejszych odbiorców usług IT na świecie, a Polska ważną lokalizacją obsługującą tego typu procesy.

11. Brakuje informatyków. Jeszcze jeliciarzy i zamiataczy

Z danych „ICT Polska Centralna Klaster”, wynika że firmy działające w Łodzi mogłyby zatrudnić od zaraz ok. 2tys. specjalistów. Nie zrobią tego ponieważ możliwości regionu są mniejsze niż zapotrzebowanie firm. Dlatego też, przedsiębiorstwa zrzeszone w Klastrze wystąpiły do Wojewódzkiej Rady Zatrudnienia o dopisanie specjalisty IT do listy zawodów deficytowych. Materiał zawiera wypowiedź Piotra Kani, Dyrektora Zarządzającego GFT Polska.