Łódź główną polską siedzibą firmy GFT Polska, świadczącą usługi dla największych centrów finansowych na świecie

To właśnie w Łodzi mieszkają specjaliści IT pracujący dla największych instytucji finansowych. Od ponad siedmiu lat jest także siedzibą Rule Financial, który tworzy oprogramowanie dla największych banków inwestycyjnych na świecie. Tylko w ubiegłym roku firma stworzyła ponad 200 miejsc pracy w specjalistycznym sektorze IT i zapowiada dalszą, dynamiczną ekspansję – już jako GFT Polska.

Wschodzące centrum biznesu

W Łodzi zatrudnienie znajdują wysokiej klasy specjaliści IT, których umiejętności odpowiadają rosnącym wymaganiom międzynarodowego biznesu. Zmienia się także profil zatrudnienia. Ze względu na bezpośredni dostęp do mieszkających tu fachowców, zyskujemy uznanie jako atrakcyjna lokalizacja dla wyspecjalizowanych przedsiębiorstw z branży IT. To właśnie dostępność ekspertów była jedną z głównych przyczyn założenia tu w 2007 roku jednej z siedzib Rule Financial, brytyjskiej firmy konsultingowej zajmującej się doradztwem w IT.

Centrum stolicy województwa łódzkiego stało się wtedy jednym z największych oddziałów dostarczania oprogramowania firmy Rule Financial na świecie, w którym zatrudnienie do 2011 roku podwajało się z roku na rok. – ‚‚W 2012 roku przekroczyliśmy liczbę ponad 180 pracowników, co wówczas stanowiło ponad 1/3 wszystkich osób zatrudnionych przez Rule Financial na całym świecie. Obecnie polscy pracownicy stanowią ponad połowę globalnego zespołu firmy'' – podkreśla Piotr Kania, Dyrektor Zarządzający GFT Polska. Dynamiczny wzrost kadr doskonale ilustruje popularna wśród pracowników anegdota – Jednym z nielicznych możliwych miejsc dla organizacji firmowego przyjęcia świątecznego jest sala balowa hotelu andel’s.  – ‚‚Tam znajduje się bowiem odpowiednio duża przestrzeń, aby pomieścić wszystkie osoby pracujące w łódzkim oddziale'' – mówi Piotr Kania, GFT Polska.

Synergia nauki, biznesu i miasta

Od lipca 2014 roku Rule Financial jest częścią GFT Group, twórcy rozwiązań informatycznych dla największych banków detalicznych. Od stycznia rozpocznie się nowy rozdział w historii firmy, Rule Financial będzie kontynuować działalność pod nową marką – GFT Polska. – ‚‚W ramach GFT nasi pracownicy będą mieli możliwość pracy dla szerszej grupy klientów, z innych państw i branż. GFT świadczy bowiem usługi w Niemczech, Włoszech czy Hiszpanii. To także możliwość pracy w innej specjalizacji. Nasi eksperci z bankowości inwestycyjnej będą mieli możliwość tworzenia także oprogramowania dla liderów bankowości detalicznej'' – mówi Piotr Kania, GFT Polska.

Oprócz wzrostu zatrudnienia w 2015 roku o kolejnych 200 specjalistów, strategicznymi celami działalności GFT Polska są intensyfikacja kontaktów ze środowiskiem lokalnym oraz kontynuacja współpracy z Politechniką Łódzką.

Pierwszy taki konkurs w Polsce

Praca w Rule Financial to możliwość tworzenia oprogramowania dla największych banków inwestycyjnych na świecie, zajmowanie się projektami związanymi z zarządzaniem big data w czasie rzeczywistym oraz rozwiązywanie problemów klientów z Wall Street i londyńskiego „city”. Tylko przez jedną platformę opracowaną przez Rule Financial dla jednego z klientów w 2010 roku przechodziło ponad 9 miliardów dolarów. – ‚‚Wysoki poziom umiejętności mieszkających tutaj programistów podyktował naszą decyzję o ogłoszeniu właśnie tutaj pierwszej polskiej edycji konkursu GFT Polska „DigITal Banking”. Projekt jest wzorowany na ogólnoświatowym formacie CODE_n, który od wielu lat promuje przedsiębiorczość i innowacje w branży IT'' – zaznacza Andrea Wlcek, Dyrektor projektu CODE_n. Celem konkursu DigITal Banking jest promowanie innowacyjnych pomysłów technologicznych oraz ich autorów, a także zachęcanie młodych programistów do podnoszenia wiedzy i zdobywania nowych kompetencji. Zgłoszone do konkursu prace oceniane będą przez specjalistów pracujących dla światowych marek z branży finansowej. Autorzy trzech wybranych projektów będą mieli możliwość zaprezentowania swoich prac na arenie międzynarodowej, podczas prestiżowych targów CeBIT 2015 w Hanowerze.