2015 rokiem nowych możliwości dla poznańskich programistów

Stolica Wielkopolski od Nowego Roku umocniła swoją pozycję na światowym rynku IT. Stało się to dzięki firmie Rule Financial, która 1 stycznia rozpoczęła nowy rozdział w swojej historii. Już jako GFT Polska, w szeregach międzynarodowej GFT Group, elita poznańskich informatyków będzie realizować projekty dla klientów pracujących na nowojorskim Wall Street czy w londyńskim „City”. W gronie klientów firmy są także banki kapitałowe z Niemiec, Hiszpanii i Włoch. Co jeszcze zmieni się w nowym roku?

Poznań przystanią specjalistów

Rule Financial to brytyjska firma konsultingowa, tworząca oprogramowanie dla 9 z 10 największych banków inwestycyjnych na świecie. Lokalna siedziba funkcjonuje od 2013 roku, ale od stycznia rozpoczął się kolejny rozdział w historii organizacji, która kontynuuje działalność pod nową marką – GFT Polska. Jak przekonuje Marek Bartosik, Site Manager poznańskiego oddziału GFT Polska, Poznań stoi na równi z zagranicznymi oddziałami
– Londynem, Nowym Jorkiem, Bostonem czy Barceloną. To tu polscy informatycy konkurują z najlepszymi z branży.

W nadchodzącym roku liczba pracowników poznańskiego centrum podwoi się. – W tej chwili polscy specjaliści stanowią ponad połowę globalnego zespołu firmy. W 2015 roku planujemy znaczny wzrost zatrudnienia. Szukamy wykwalifikowanych programistów płynnie posługujących się językiem angielskim, ale także świeżo upieczonych absolwentów kierunków informatycznych. Oferujemy duże możliwości rozwoju: szkolenia, kursy językowe, a przede wszystkim udział w międzynarodowych projektach realizowanych dla klientów pracujących na nowojorskim Wall Street czy w londyńskim „city” – dodaje.

W ramach GFT pracownicy zyskają jeszcze większą możliwość rozwoju swoich kompetencji. Dotychczas firma skupiała się na projektowaniu i realizacji systemów zarządzania ryzykiem finansowym, giełdowych i tradingowych, dedykowanych branży bankowości inwestycyjnej. Dzięki poszerzeniu bazy kontaktów nearshore, od nowego roku poznańscy informatycy wykorzystają swoje umiejętności, także w projektach dedykowanych rynkom kapitałowym z Niemiec, Hiszpanii i Włoch.

Inwestycja w ludzi

Oprócz wzrostu zatrudnienia w 2015 roku, strategicznymi celami działalności firmy jest kontynuacja współpracy z uczelniami wyższymi. – Chętnie inwestujemy w młode talenty. Stąd duża liczba inicjatyw skierowanych do studentów. Wspólnie z Politechniką Poznańska prowadzimy serię warsztatów i szkoleń. Współpracujemy również z Uniwersytetem im. Adama Mickiewicza. Nasi eksperci prowadzą zajęcia wprowadzające studentów w zagadnienia systemów rozproszonych w Javie, technologii .NET, a także warsztaty praktycznego testowania oprogramowania i zapewniania jakości. Już 13 lutego, w ramach projektu Informatura, wspieramy UAM w ogranizacji próbnego egzaminu maturalnego z informatyki - zgodnego z nową podstawą programową. Dużym sukcesem jest również nasz program stażowy – ponad 80% uczestników programu zostaje później w firmie jako pełnoetatowi pracownicy – mówi Bartosik. Płatny staż pozwala początkującym informatykom poznać specyfikę branży finansowej i bezpośredniej pracy z klientem. Praktykanci funkcjonują w strukturach firmy, biorą udział w licznych szkoleniach i zajęciach językowych oraz uczą się inżynierii oprogramowania pod okiem specjalistów. Zwieńczeniem trzymiesięcznego programu jest prezentacja wewnętrznego projektu.

Po raz pierwszy w Polsce

Wraz ze zmianą nazwy, GFT Polska organizuje pierwszą edycję konkursu „DigITal Banking”, wzorowanego na ogólnoświatowym formacie CODE_n. Zadaniem uczestników w pierwszej polskiej edycji będzie opracowanie koncepcji innowacyjnego pomysłu wraz z jego działającym prototypem, wnoszącego nową jakość w bankowości elektronicznej. Autorzy trzech zwycięskich projektów, oprócz nagród pieniężnych o łącznej wartości 40 tysięcy zł, będą mieli możliwość udziału w targach CeBIT 2015 w Hanowerze. Celem inicjatywy jest promowanie innowacyjnych pomysłów technologicznych oraz ich autorów, a także zachęcanie młodych programistów do podnoszenia wiedzy i zdobywania nowych kompetencji.

GFT jest jednym z największych światowych dostawców rozwiązań IT dla sektora bankowego. Z siedzibą w Niemczech, GFT Group oferuje technologiczną ekspertyzę, siłę innowacji, oraz najwyższą jakość od ponad 25 lat. Założona w 1987 roku firma, odnotowała w 2013 przychody na poziomie przekraczającym 260 mln EURO. Z globalnym zespołem 4200 pracowników, firma jest obecna w 11 krajach za pośrednictwem 32 biur. The GFT Group jest notowana na giełdzie we Frankfurcie (Prime Standard).