Łódzkie: recepta na dobrą karierę i własne „M

Łódzkie: recepta na dobrą karierę i własne „M”?

Łódzkie to miejsce gdzie warto zarabiać i mieszkać. Średnia pensja w listopadzie 2014 roku w tym województwie przewyższyła przeciętne wynagrodzenia notowane w Wielkopolsce o blisko 50 zł. Osoby pracujące w sektorze przedsiębiorstw przeciętnie zarabiają tu już 3 692 zł, czyli aż o 735 zł więcej niż pięć lat temu*. Co więcej, to właśnie w Łodzi, spośród największych aglomeracji Polski, znajdują się także najtańsze mieszkania. Lokal o powierzchni 50 mkw. kosztuje tutaj średnio o 80 tys. zł mniej niż w stolicy Wielkopolski i jest równowartością 49 przeciętnych pensji. W Poznaniu na podobną nieruchomość należy natomiast odłożyć nawet kwotę równą 71 miesięcznych wynagrodzeń

Nawet kilkanaście tysięcy złotych miesięcznie

Przeciętne wynagrodzenie w kraju w listopadzie 2014 r. wyniosło 4 004,80 zł. Łódzkie pensje są wciąż nieco poniżej średniej, ale już teraz sprintem doganiają największe miasta. Daleko w tyle pozostawiły m.in. Kielce, Toruń i Szczecin. W listopadzie po raz pierwszy pensje w województwie łódzkim przegoniły także te notowane Wielkopolsce. W sektorze przedsiębiorstw tylko 12 zł dzieliło region od osiągnięcia poziomu średnich zarobków mieszkańców Małopolski.

Najwięcej można zarobić m.in. w branży IT. Tutaj minimalne stawki znacznie przekraczają te przeciętne. Jak przekonują przedstawiciele łódzkich firm, ofert pracy nie brakuje. – Każdego roku znacznie powiększamy nasz zespół. W 2013 roku zatrudniliśmy 200 osób, w 2014 kolejne 180. W tym planujemy utworzenie przynajmniej 200 nowych miejsc pracy – deklaruje Piotr Kania, Dyrektor Zarządzający GFT Polska. – Pensje zaczynają się u nas od kilku tysięcy złotych, ale wynagrodzenie doświadczonych programistów sięga nawet kilkunastu tysięcy miesięcznie – dodaje. Firma, dawniej działająca jako Rule Financial, od siedmiu lat tworzy w Łodzi oprogramowanie dla największych instytucji bankowych na świecie. Region powoli staje się zagłębiem IT, w którym zatrudnienie znajdą m.in. developerzy Java i testerzy oprogramowania.

Mieszkanie? Najtaniej jest w Łodzi

Wysokość zarobków jest szczególnie korzystna w kontekście cen mieszkań, które są najniższe wśród dużych polskich miast. – Łódzki rynek wtórny charakteryzuje się dużą stabilnością, a średni koszt metra kwadratowego już od kilku lat nie wychodzi poza pułap 3 600 zł. Dodatkowym atutem w skali kraju jest bardzo korzystny stosunek wielkości metrażu do ceny – ocenia Jarosław Sadowski, ekspert Expander Advisors. Jak wynika z najnowszego raportu przygotowanego we współpracy z Szybko.pl i Metrohouse, za mieszkanie o powierzchni 50 mkw. w Łodzi zapłacimy średnio 179 450 zł. Oznacza to, że na zakup takiego lokalu łodzianie muszą przeznaczyć średnio równowartość 49 pensji. Dla mieszkańców Mazowieckiego, mimo znacznie wyższych dochodów, będzie to wydatek rzędu wartości 75 miesięcznych wynagrodzeń, zaś Małopolski – aż 84.

Zakup nieruchomości w Łodzi może być również traktowany jako długofalowa inwestycja. Ważnymi projektami są m.in. Nowe Centrum Łodzi oraz odrestaurowanie zabytkowego śródmieścia, które przyczynią się do polepszenia wizerunku miasta. Inwestycje zajmują priorytetowe miejsce, w budżecie na 2015 rok przeznaczono na nie 1, 3 mld zł. Ponadto, aglomeracja łódzka, zaraz po śląskiej, będzie największym beneficjentem unijnych środków przeznaczonych na rewitalizację. Można więc spodziewać się, że ceny nieruchomości, obecnie plasujące się na najniższym poziomie w skali kraju, w perspektywie kilkunastu lat wzrosną.

*GUS, http://www.wynagrodzenia.pl/gus_mapa.php