Rule Financial to już GFT Polska

Po upływie półrocznego okresu integracji i przygotowań do rebrandingu, z dniem 2 stycznia 2015 roku, Rule Financial stał się GFT Polska, oficjalnym członkiem międzynarodowej GFT Group. Tym samym globalny zespół grupy liczy już ponad 4200 pracowników i ekspertów technicznych. Połączone siły Rule Financial i GFT oznaczają większy zakres usług dla klientów oraz większą skalę działania.

Łódź (16 stycznia 2015): Z dniem 2 stycznia 2015 roku spółka Rule Financial oficjalnie stała się częścią notowanej na giełdzie spółki GFT Group i zmienia nazwę na GFT Polska. Połączenie międzynarodowej skali i ekspertyzy technicznej GFT oraz doświadczenia Rule Financial w branży bankowości inwestycyjnej, umożliwia zapewnienie kompleksowych usług dla obecnych oraz nowych klientów z zagranicznych rynków kapitałowych. Firma zapowiada także powiększenie polskiego zespołu o 200 kolejnych specjalistów.

Piotr Kania, Dyrektor Zarządzający GFT Polska: – Połączenie wzbogaci nasze szerokie portfolio rozwiązań dla sektora rynków kapitałowych. Powiązanie sieci z GFT, międzynarodowym leaderem wśród dostawców rozwiązań IT dla sektora bankowego, rozszerzy także zasięg, nie tylko w zakresie usług, ale również jako partner innowacji i organizator konkursu „DigITal Banking”, wzorowanego na światowym formacie CODE_n. Wspólnie będziemy kształtować przyszłość sektora IT.

GFT jest jednym z wiodących dostawców usług IT dla sektora bankowego w Europie, Ameryce Północnej i Łacińskiej. Firma działa w Wielkiej Brytanii od 2001 roku, w Stanach Zjednoczonych od 2008 roku. Rule Financial natomiast oferował usługi przede wszystkim dla globalnych banków inwestycyjnych, skupiając się na dostarczaniu rozwiązań IT i doradztwie biznesowym. Pierwsze polskie biuro Rule Financial powstało w 2008 roku w Łodzi, a po 5 latach działalności, firma zdecydowała się na otwarcie siedziby w poznańskim Okrąglaku.

W momencie połączenia firm, w czerwcu 2014 roku, Rule Financial zatrudniał ponad 1000 konsultantów IT oraz biznesowych w siedzibach w Londynie, Nowym Jorku, Bostonie, Toronto, a także w oddziałach w Polsce, Hiszpanii i na Kostaryce. To grono ekspertów stało się uzupełnieniem globalnego zespołu GFT, który,dzięki ofercie wydajnych i ekonomicznie zoptymalizowanych projektów informatycznych, od wielu lat może chwalić się dynamicznym rozwojem. Poszerzenie oferty GFT o ekpertyze Rule Financial, to odpowiedź na wymagania klientów zagranicznych, którzy mają przed sobą duże wyzwania, szczególnie w zakresie rządowych ustaw, rozporządzeń oraz regulacji rynków kapitałowych. – Połączenie z Rule Financial wzmocniło naszą pozycję na szybko rozwijających się rynkach kapitałowych – mówi Ulrich Dietz, Prezes Zarządy GFT Group. – Dostrzegamy potencjał wzrostu w dziedzinie bankowości inwestycyjnej – nowe rozporządzenia w Wielkiej Brytanii i Stanach Zjednoczonych zmuszają uczestników rynku do dokonywania radykalnych zmian w ich procesach i systemach informatycznych. Dzięki poszerzeniu portfolio naszych usług, będziemy kształtować przyszłość tego sektora