GFT otwiera w Łodzi i Warszawie jedno z trzech europejskich centrów ds. wdrażania technologii Guidewire

W Łodzi i Warszawie powstanie jedno z trzech europejskich centrów kompetencyjnych GFT ds. wdrażania technologii Guidewire – jednej z najszybciej rozwijających się globalnych platform dla sektora ubezpieczeń majątkowych i wypadkowych. Jednym z pierwszych projektów centrum będzie obsługa wdrożenia platformy Guidewire InsurancePlatform™ dla Le Groupe Macif (MACIF) – francuskiego towarzystwa ubezpieczeń wzajemnych i pierwszego klienta Guidewire Cloud™ we Francji i w Europie. - GFT zdecydowało się na dużą inwestycję w Polsce, szkoląc dziesiątki osób i dając im w ten sposób szansę na nową ścieżkę kariery – komentuje Wojciech Mach, Dyrektor Zarządzający GFT Poland.

Zlokalizowana w 13 krajach spółka technologiczna GFT zatrudnia łącznie ponad 5000 osób, w tym ponad 800 w Polsce - w Łodzi, Poznaniu i Warszawie. GFT Poland dostarcza rozwiązania IT i usługi konsultingowe między innymi dla 9 z 10 największych banków inwestycyjnych świata, w tym dla klientów z Wall Street i londyńskiego City. Konsultanci firmy realizują projekty doradcze z zakresu compliance, zarządzania ryzykiem, wspomagania handlu i obrotu instrumentami finansowymi. Firma korzysta z technologii takich jak blockchain, cloud computing, sztuczna inteligencja i Internet of Things. Od 2010 roku Grupa GFT wspiera również ubezpieczycieli na całym świecie we wdrażaniu produktów Guidewire, a od 2014 r. jest partnerem wdrożeniowym.

- Zaawansowane rozwiązania Guidewire, zwłaszcza najnowsza wersja w chmurze, są nowością na polskim rynku, jednak popyt na umiejętności ich implementacji na świecie dynamicznie rośnie – mówi Wojciech Mach, Dyrektor Zarządzający GFT Poland –.W Polsce zaczęliśmy pracę z technologiami Guidewire w ostatnim kwartale 2018 roku, uczestnicząc w projekcie realizowanym dla Avivy. Nie mieliśmy wówczas specjalistów w tej dziedzinie. Zidentyfikowaliśmy grupę deweloperów Java - entuzjastów, którzy chcieli rozwijać się w tym kierunku. Pod koniec roku zespół liczył zaledwie 7 specjalistów, a dziś otwieramy w Polsce centrum kompetencyjne ds. wdrażania technologii Guidewire, w którym docelowo będzie pracowało kilkadziesiąt osób – dodaje.

Le Group Macif, dla którego GFT przeprowadzi pierwsze wdrożenie, skupia ponad 5,4 mln klientów, zarządzając ponad 18 milionami umów w zakresie ubezpieczeń majątkowych i osobowych, zdrowia i opieki społecznej, bankowości i ubezpieczeń na życie.

- MACIF wybrał Guidewire InsurancePlatform™, dostarczaną jako rozwiązanie Software-as-a-Service (SaaS) za pośrednictwem Guidewire Cloud™. Będzie to coś więcej niż wymiana technologii na nową - ubezpieczyciel ma możliwość przejść prawdziwą transformację cyfrową i bardzo precyzyjnie zdefiniować elastyczny do zarządzania, cyfrowy ekosystem. Otrzyma łatwe do skalowania w krótkim czasie, przewidywalne kosztowo rozwiązanie, które nie wymaga przebudowy istniejącej infrastruktury. Migracja do chmury zapewnia stabilność i stałą dostępność usług, co w przypadku np. dużej sieci agentów jest kluczowym wyznacznikiem zaufania do firmy – mówi Gniewosław Rzepka, Lead Guidewire Developer GFT Poland.

Z rozwiązań Guidewire dla sektora ubezpieczeń korzysta już ponad 350 firm w ponad 40 krajach. GFT z kolei, mając w zespole około 300 ekspertów w zakresie transformacji cyfrowej dla firm ubezpieczeniowych, stało się czołowym dostawcą produktów Guidewire na świecie. Wraz z ubiegłorocznym przejęciem V-NEO — kanadyjskiego dostawcy usług informatycznych dla branży i jednego z największych niezależnych integratorów rozwiązań Guidewire, firma GFT wzmocniła swoją pozycję jako specjalista tym sektorze.

Europejskie centra kompetencyjne GFT ds. wdrażania technologii Guidewire znalazły się w Polsce i Hiszpanii, obok istniejącego już ośrodka we Włoszech. W nowych placówkach będzie pracować ok. 120 specjalistów, którzy zajmą się obsługą dużych korporacji ubezpieczeniowych oraz ubezpieczycieli średniej wielkości. Dzięki temu firma zwiększy swoje możliwości świadczenia usług w regionie, dostarczając zoptymalizowane finansowo rozwiązania informatyczne dla swoich klientów bez barier kulturowych czy językowych.

Informacja Prasowa

GFT tworzy w Polsce i Hiszpanii centra doskonałości ds. wdrażania technologii Guidewire i prezentuje klienta — Grupę Macif

Informacja Prasowa