Konkurs Code_n15 400 innowacyjnych modeli biznesowych dla koncepcji „Internet of Things”

Konkurs Code_n15
400 innowacyjnych modeli biznesowych dla koncepcji „Internet of Things”

Do czwartej edycji czołowego europejskiego konkursu aplikowały młode przedsiębiorstwa i startupy z ponad 40 krajów na całym świecie Do Jury zostali zaproszeni wybitni przedstawiciele biznesu i mediów

Dla ponad 400 firm, które zdecydowały się wziąć udział i zaprezentować swój innowacyjny model biznesowy w konkursie CODE_n15 kolejne tygodnie będą pełne emocji. Tegoroczny motyw konkursu to „Into the Internet of Things”.

Pod koniec stycznia 2015 roku niezależnie wybrane Jury ogłosi listę 50 finalistów, którzy będą mieli szansę zaprezentować swoje pomysły zarówno ekspertom z branży IT, jak i mediom podczas wystawy projektów CODE_n na targach CeBIT, odbywających się od 16 do 20 marca 2015 roku w Hanowerze.

Stuttgart, Grudzień 18, 2014 – „Po raz kolejny liczba zgłoszonych pomysłów przerosła nasze oczekiwania” – powiedział Ulrich Dietz, GFT Group CEO oraz inicjator konkursu CODE_n. „O „Internet of Things” mówi się coraz więcej, ale nie jest to dla startupów łatwy obszar działalności. Nie można bowiem tak po prostu, jednego dnia, stworzyć aplikacji i oczekiwać, że następnego inwestorzy ustawią się do nas w kolejce. Aby odnieść sukces w tym obiecującym sektorze, potrzebne jest know-how i dostęp do przedstawicieli biznesu. Decydującym czynnikiem dla Ulricha Dietza jest jakość pomysłów zgłoszonych w czterech obszarach konkursu: Industry 4.0, Future Mobility, Smart City oraz Digital Life.

„Pierwsze wrażenie po zapoznaniu się z nadesłanymi pomysłami jest niesamowite. Dla Jury będzie to trudna decyzja, aby wybrać finałową 50 i zwycięzcę konkursu CODE_n. Jest to również dobra wiadomość dla działających już firm, które dążą do digitalizacji swojego modelu biznesowego lub już są w trakcie jego realizacji. Mamy do czynienia z dużą grupa młodych ludzi, którzy mają wiele innowacyjnych pomysłów oraz posiadają szeroką wiedzę technologiczną, która może okazać się katalizatorem procesów transformacyjnych w biznesie. CODE_n ma za zadanie zbliżyć do siebie obie strony: pomysłodawców oraz inwestorów.

Czas nadsyłania aplikacji dobiegł końca. Można już wskazać, w których obszarach firmy wykazywały największe zaangażowanie.
Rozwiązania i plaformy służące do utrzymania, zarządzania oraz poprawy procesów wytwarzania rozwiązań komunikacji międzysytemowej M2M są tematem przewodnim, na którym skupiają się firmy w obszarze Industry 4.0.

Wiele firm pracuje również nad rozwiązaniami w obszarze Future Mobility. Firmy skupiają się na radzeniu sobie np. z brakiem przestrzeni parkingowej w dużych miastach czy podłączeniu do tej sieci starszych pojazdów. Obszarem zainteresowań firm jest również e-mobilność – w szczególności zarządzanie infrastrukturą związaną z ładowaniem baterii, a także dostępem do łatwych płatności.

W obszarze Smart City, pomysły skupiają się na koncepcji Inteligentego Domu, dla którego powstają różne rozwiązania operacyjne począwszy od pomiaru jakości powietrza skończywszy na zarządzaniu domową piwniczką wina. Inne nadesłane pomysły obejmują aplikacje stosowane do inteligentnego wykorzystania energii.

Zgodnie z oczekiwaniami najwięcej pomysłów pojawiło się w kategorii Digital Life. Podążając za maksymą „Wszystko co może być podłączone, będzie podłączone” startupy pracowały nad rozwiązaniami połączenia różnych urządzeń np. szczoteczek do zębów, aparatów fotograficznych, sprzetów sportowych i wielu innych.

W zakresie usług bankowych, najważniejsze okazało się umieszczenie klienta w centrum działań. Szczególnie ważne jest bezpieczeństwo i ochrona danych, aby w cyfrowym świecie zachować tak dużo prywatności, jak będzie to możliwe.

Ostatniego dnia składania aplikacji zostało powołane również Jury konkursu. W jego skład wchodzą:

• Klaus Bauer, Szef Rozwoju Technologicznego, TRUMPF Werkzeugmaschinen GmbH + Co. KG
• Klaas Bollhöfer, Dyrektor The unbelievable Machine Company
• Laurent Delaporte, NetMediaEurope CEO
• Ulrich Dietz (przewodniczący Jury), GFT CEO
• Frank Engelhardt, Wiceprezes Enterprise Strategy for Salesforce
• Manfred Engeser, Dyrektor Management & Success WirtschaftsWoche, odpowiedzialna za konferencję Neumacher Conference i Fundator Konkursu
• Uli Huener, Dyrektor Działu Innowacj EnBW Energie Baden-Württemberg AG
• Carsten Knop, Senior Business Editor, Frankfurter Allgemeine Zeitung
• Olaf Riedel, Ernst & Young GmbH Wirtschaftsprüfungsgesellschaft
• Frank Riemensperger, Dyrektor Zarządzający Accenture w Niemczech i współprzewodniczący Smart Service Welt working academy
• Benedykt Rodenstock, założyciel i Dyrektor Zarządzający Astutia Ventures GmbH

Członkowie Jury posiadają bogate doświadczenie w przedsiębiorczości, branży IT oraz digitalizacji. Jestem przekonany, iż podczas prezentacji laureatów CODE_n na targach CeBIT, po raz kolejny zaprezentujemy absolutną awangardę cyfrowego świata.”
Ulrich Dietz Dyrektor Generalny GFT Group
Quote