Znamy już finalistów konkursu CODE_n „Internet of Things

Znamy już finalistów konkursu CODE_n „Internet of Things”:
50 startupów z 17 krajów zaprezentuje swoje innowacyjne pomysły z zakresu „Internet of Things”podczas targów CeBIT

400 firm z całego świata zgłosiło swoje koncepcje oraz modele biznesowe do tegorocznej edycji konkursu CODE_n pod hasłem „Into the Internet of Things”. 50 z nich dotarło do finału. Swoje innowacyjne rozwiązania będą prezentować w jednym z czterech obszarów: Industry 4.0, Smart City, Future Mobility and Digital Life podczas targów CeBIT w dniach 16-20 marca 2015 roku w Hali 16 CODE_n.

Stuttgart, Styczeń 28, 2015 – “Jak co roku jesteśmy absolutnie podekscytowani wyborem finalistów”, mówi Ulrich Dietz, Prezes Zarządu Grupy GFT i inicjator CODE_n. ”W niektórych przypadkach łapaliśmy się na tym, że sami mogliśmy na takie rozwiązania wpaść”- dodaje. W każdym przypadku zaangażowanie, wiedza techniczna i wizja przedstawiana przez finalistów były naprawdę imponujące. „Rozwiązania przedstawione w czterech obszarach tematycznych: Industry 4.0, Smart City, Future Mobility i Digital Life w pełni wykorzystywały zakres tematyczny tegorocznego CODE_n „Into the Internet of Things” zarówno dla gospodarki, jak i społeczeństwa. „Internet of Things” pokazuje, jak ogromny wpływ na nasze prywatne i zawodowe życie ma coraz większy proces digitalizacji. Stoimy w obliczu ogromnych wyzwań. Nasi finaliści pokazują, jak poradzić sobie z tymi wyzwaniami oraz jak wykorzystać istniejące szanse.

Wśród finalistów są start-upy z Australii, Belgii, Kanady, Chorwacji, Finladii, Francji, Niemiec, Węgier, Irlandii, Łotwy, Holandii, Norwegii, Portugalii, Hiszpanii, Wielkiej Brytanii, Stanów Zjednoczonych oraz Polski!

Istnieje silna międzynarodowa mieszanka w obszarach tematycznych Future Mobility, Digital Life i Smart City. 11 finalistów z obszaru Smart City pochodzi z 10 różnych krajów. „Miasta na całym świecie rozwijają się w ogromnym tempie. Administracje miast stoją przed licznymi wyzwaniami w kontekście mobilności, dostaw energii, ograniczonych zasobów, ochrony środowiska czy świadczenia opieki zdrowotnej”, mówi Mark Smith, Partner Zarządzający EY (Ernst & Young). „Radzenie sobie ze wzrostem przy zachowaniu, a nawet poprawie jakości życia, wymaga zupełnie nowych pomysłów. Innowacyjne technologie mogą okazać się pomocne. Jestem naprawdę pod wrażeniem opracowanych przez finalistów inteligentnych i kreatywnych rozwiązań w tych czterech przyszłościowych dziedzinach”, podkreśla Smith.

Frank Riemensperger, Krajowy Dyrektor Zarządzający Accenture w Niemczech i współprzewodniczący Akademii Pracy Smart Service Welt, przyznaje, że nie jest zaskoczony ilością finalistów z Niemiec: „Powód, dla którego Niemcy posiadają tak silną reprezentację w finale jest bezpośrednio związany z obszarem Industry 4.0”, mówi. „Spośród 13 finalistów, których projekty skupiały się na przemysłowej stronie „Internet of Things”, aż 9 pochodzi z Niemiec – świadczy to o możliwościach jakie daje mocny trzon przemysłowy silnej europejskiej gospodarki. Szczególnie, jeśli chodzi o wykorzystanie prawie nieograniczonych możliwości digitalizacji w celach rozwoju modeli biznesowych, opartych na inteligentnych produktach. Potrzeba transformacji cyfrowej jest ogromna i oferuje doskonałe perspektywy rozwoju, zwłaszcza w wiodących sektorach przemysłowych”. W swoich różnych podejściach, finaliści z obszaru Industry 4.0 koncentrują się na stworzeniu platform, które umożliwią firmom efektywne zarządzanie, administrację oraz wspomogą rozwój aplikacji M2M.

Prezes niemieckiego Salesforce, Joachim Schreiner, jest pod wrażeniem różnorodności rozwiązań CODE_n, które stworzyły prawdziwy ekosystem innowacji: „Bez względu na to czy pomysły odnoszą się do dzielenia przestrzeni parkingowej, inteligentnych systemów sterowania domem, precyzyjnych czujników mierzących aktualny stan zdrowia, czy też wspomagania przedsiębiorstw w optymalizacji procesów self-learning - wszystkie te pomysły i modele biznesowe juz się rozwijają. Stabilnym firmom zapewnia to niezwykle dużo partnerów oraz możliwości na przyszłość. A wszystko to będzie można poznać w ciągu pięciu dni w unikalnej sali wystawowej – to właśnie sprawia, że CODE_n jest fascynującym projektem

CODE_n 15 idealnie pasuje do tematu przewodniego targów CeBIT”, mówi Oliver Frese, członek zarządu Deutsche Messe, odpowiedzialny za organizację targów. „Dla młodych start-upów jest to szansa, aby pokazać przełomowe pomysły oraz jaki wpływ na przemysł i społeczeństwo  ma digitalizacja. Podobnie, jak w latach poprzednich CODE_n15 będzie zalążkiem pionierów cyfrowych na targach CeBIT. A z tegoroczonym hasłem „Into the Internet of Things”, jestem pewien, że hala nr 16 po raz kolejny zachwyci naszych gości.”